fbpx
041 722 171 & 051 388 465 info@ta-midea.si

Koristne informacije

Osebni dokumenti

Vsak potnik-posameznik je sam odgovoren za veljavnost svojih osebnih dokumentov. Pred potovanjem se pravočasno prepričajte ali so vaši potni listi še veljavni (večina držav zahteva veljavnost vsaj še 6 mesecev od dneva zaključka potovanja) in ali potrebujete za potovanje v določeno državo vstopni turistični vizum, za kar ponavadi potrebujete prosto stran v potnem listu. V turistični agenciji opozarjamo in pomagamo urejati potrebne vizume za posamezno potovanje. Potnik je dolžan vse potrebne dokumente pravočasno dostaviti agenciji oz. si mora vizum urediti sam. Odobritev vstopnih turističnih vizumov je vedno v rokah pristojnih organov posamezne države in ne v rokah turistične agencije. Ob prijavi na potovanje je velikokrat potrebno oddati kopijo svojega potnega lista.

Turistična zavarovanja

Potniki so pri nas za čas potovanja v primeru nezgode zavarovani avtomatsko in je nezgodno zavarovanje že vključeno v ceno potovanja. Ker pa je to zavarovanje zelo ozko, priporočamo dodatno še: evropsko turistično zavarovanje in sicer kot celosten paket ali pa ločeno samo zavarovanje odpovedi oz. zavarovanje na potovanju. Vse podrobnosti o zavarovanju so na voljo na prodajnih mestih v naši poslovni enoti in na naši internetni strani.

Obvestilo pred odhodom

Za vse enodnevne izlete velja program kot končno obvestilo (v teh primerih ne pošiljamo nobenih dodatnih obvestil, razen, če bi se program kakorkoli spremenil). Za potovanja, ki trajajo od 2 do 5 dni bomo obvestilo poslali cca 7 dni oz. najkasneje 5 dni pred odhodom, za ostala daljša potovanja pa cca 10 dni oz. najkasneje 7 dni pred potovanjem. Vsi prijavljeni potniki takrat po pošti (ali po dogovoru) prejmejo končno »obvestilo pred odhodom«. V dopisu boste seznanjeni o točnih urah odhoda, vstopnih mestih na avtobus, predvidenem vodniku, hotelski namestitvi. Podali vam bomo tudi nekaj koristnih informacij glede primernih oblačil, denarja ter ostalih varnostnih in splošnih napotkih. V kolikor obvestila v omenjenem roku ne boste prejeli, prosimo, da se oglasite v naših poslovalnicah osebno ali po telefonu. Obvestilo vedno pošiljamo nosilcu rezervacije oz. na vaše prijavno mesto, če ste se za naš program prijavili pri partnerski agenciji.

Potovalni dokumenti

Preden se odpravite na potovanje priporočamo, da si napravite fotokopijo vaših osebnih dokumentov s katerimi potujete (potni list ali osebna izkaznica). Pomembno je, da kopijo shranite ločeno od drugih dokumentov. V primeru kraje ali izgube dokumenta na potovanju je priporočljivo imeti s sabo fotokopijo in fotografijo za osebni dokument. V kolikor potujete z letalom je dobro imeti s sabo tudi fotokopijo letalske vozovnice, ki jo prav tako shranite ločeno od originalne.

KDAJ JE PRAVI ČAS ZA PRIJAVO NA POTOVANJE?

Vedno in povsod priporočamo čimprejšnjo prijavo, kar nam zelo olajša delo. Najlažje je rezervirati obljubljene storitve na kvalitetnem nivoju takrat, ko je do potovanja še veliko časa, vendar pa mora agencija za fiksno rezervacijo prevzeti tudi posloven riziko garancije prihoda. po svetu.

Sedežni red

Na vseh razpisnih avtobusnih potovanjih določamo sedežni red v skladu z vrstnim redom prijave potnikov. Številka sedeža, ki je praviloma ne dajemo ob rezervacijah, je lahko v posameznih avtobusih zelo različno pozicionirana. Nekateri avtobusi tudi nimajo oštevilčenih sedežev, zato potnike na avtobus razporedi naš vodnik. Sedežni red na avtobusu na potovanjih, ki so organizirani po Evropi z letalom, in na vseh interkontinentalnih potovanjih pa določimo le v primerih, ko je to možno in smiselno glede na velikost skupine, program in način izvedbe potovanja.

Minimalno število potnikov

Minimalno število za večino potovanj je 40 oseb, če ni drugače navedeno. Čeprav se v turistični agenciji Midea nadvse trudimo, da vsako potovanje izvedemo po ponujenih cenah, pa je včasih nemogoče potovanje izpeljati po enaki ceni pri manj udeležencih. Pri tem velja, da se lahko cena zaradi manjšega števila zviša do 10% cene, v nasprotnem primeru pa ima potnik pravico od prijave odstopiti in prejeti nazaj ves vplačan denar.

Shengenski režim

Kljub prostemu prehodu na mejah med državami v schengenskem območju evropske skupnosti je treba obvezno imeti pri sebi veljavne osebne dokumente (osebno izkaznico ali potni list). Osebna izkaznica zadostuje za potovanje v vse članice evropske skupnosti, na Hrvaško, v Bosno in Hercegovino, v Srbijo, v Črno goro, v Makedonijo, v Albanijo, v Švico in Liechtenstein, na Islandijo in na Norveško. Za vse ostale države je potreben potni list.

Doplačilo za enoposteljne sobe.

Hoteli povsod po svetu zaračunavajo doplačilo za enoposteljne sobe. V primeru, da se nekdo na potovanje prijavi sam in zaradi višine stroška ne želi doplačati za enoposteljno sobo je možno, da mu v agenciji pomagamo iskati sopotnico/sopotnika do odhoda. V kolikor sopotnika ne najdemo, doplačilo za enoposteljno sobo obračunamo pred odhodom. Če se prijavljena oseba z doplačilom ne strinja (kar mora izrecno navesti ob prijavi) pa ima agencija možnost takšni osebi potovanje odpovedati, pri čemer ji vrne ves vplačani denar. .

Nastanitve v objektih na potovanju

Sestavni del skoraj vsakega potovanja je tudi nastanitev v različnih hoteli. V turistični ageniji Midea nam je osnovno vodilo vedno urediti zadosti kvalitetno namestitev, ki pa mora ostati tudi cenovno dosegljiva. Pri tem se seveda ravnamo po naših izkušnjam in uporabljamo največkrat objekte, ki jih poznamo in kjer smo bili z uslugami zadovoljni. Dobro je vedeti, da so katagorizacije po posameznih državah zelo različne in da je tudi med objekti iste kategorije lahko precejšnja razlika. Nepisano pravilo je, da v večini držav v razvoju oz. na bolj eksotičnih destinacijah potrebno dodati še 1 zvezdico, da tamkajšnji standardi približno ustrezajo našim standardom. Večina hotelov razpolaga z več različnimi tipi sob (tako glede na pozicijo, velikost, opremo …). Pri skupinskih potovanjih (kjer se dogovarjamo pavšalno za ustrezno standardno namestitev) ni vedno samoumevno, da bodo vsi gostje v skupini nastanjeni v popolnoma identičnih sobah. Vsaka soba pa mora zadostovati vsem osnovnim kriterijem in kvaliteti, ki jo turistična agencija obljublja v programu. Točen razpored sob ob prihodu v hotel, je vedno v domeni hotelirja.
Včasih je namestitev organizirana tudi v kakšnih penzionih oz. kdaj v privatnih hišah s souporabo kopalnice in stranišča. Takšne variante pa so vedno tudi posebej zapisane v dotičnem programu.