fbpx
041 722 171 & 051 388 465 info@ta-midea.si

BOLGARSKA PROVANSA – DEŽELA SIVKE, VRTNIC in ZGODOVINE

260.00

Bolgarija je že stoletja znana po pridelavi vrtnic, v zadnjih letih pa je postala vodilna država v pridelovanju sivke, saj pridelajo kar 140 ton sivke letno. Vabimo vas, da se nam pridružite na obisku enega izmed večjih festivalov sivke v Bolgariji!

Opis

1 dan: Maribor – Hrvaška – Srbija

Zbirališče potnikov ob 18:00. Vožnja do mejnega prehoda in nočna vožnja po Hrvaški v Srbijo.

 

2 dan: Sofia – Karlovo

Nadaljevanje poti po Srbiji in v jutranjih urah prestop srbsko−bolgarske meje. Vožnja v prestolnico Bolgarije, Sofijo. Mesto ima zelo bogato zgodovino in se uvršča med najstarejša evropska mesta. Prepoznavne so široke lično tlakovane ulice ter zanimivi tramvaji. Ogled mestnih znamenitosti z avtobusom in peš (katedrala Aleksander Nevski, rotunda sv. Jurija, cerkev sv. Nedelje, spomenik Vasilija Levskega, Univerza). Prosto za samostojen ogled mesta, kosilo, nakupe. Kratka vožnja do mesta Karlovo. Namestitev v hotelu. Prosto. Večerja.

 

3 dan: Bolgarska Provansa: Festival sivke

Zajtrk.

09:30 Stari del Karlovo in etnografski kompleks

Hitro po zajtrku odhod do Starega Karlova do Pateva house, kjer bodo domačini in turistična društva izvajali ritual »Nevesta Ennyoff-a«. Prav tako bo na voljo več različnih ogledov in demonstracij, kaj storiti s sivko in kje vse jo uporabiti.

10:30 Parada sivke na glavnem trgu Karlova

Ples in folklorni nastopi. Nekaj prostega časa za samostojen ogled.

12:00 Nato se bomo zapeljali do najstarejšega in največjega predelovalca in proizvajalca Enio Boncheva. Ogledali si boste muzej, destilarno, parfumerijo in bili seznanjeni z butično prodajo. Sprehod in ogled polja sivke.

15:00 Kosilo Po kosilu in druženju nazaj proti Karlovo.  Prosto. Večerja. Nočitev.

 

4 dan: Karlovo – Plovdiv – Srbija

Zajtrk. Po zajtrku odhod do Plovdiva. Ogled mesta. Nato prosto cca 3 ure za nakupe, individualne oglede…

Bogata dediščina mesta je izjemno privlačna in Plovdiv se lahko pohvali z mnogimi zgodovinskimi spomeniki. Nekateri so še iz rimske dobe, nekateri pa tudi mlajši: amfiteater, turške kopeli, krščanska in muslimanska svetišča in podobno. Glavna znamenitost pa je staro mestno jedro, ki je samostojen arhitektonski kompleks, ki pokriva območje treh dreves in prvobitne lokacije mesta. Mesto je polno prisrčnih restavracij, pivnic in barov, kjer lahko poskusite lokalne dobrote in tradicionalne alkoholne napitke. Bolgarska kuhinja predstavlja jugovzhodno Evropo ter deli določene skupne okuse z balkansko kuhinjo. Znana je po bogatih solatah, ki so sestavni del vsakega obroka, zlasti pa se lahko pohvali s kakovostjo in raznolikostjo mlečnih izdelkov. Večina bolgarskih jedi je pečena v peči, ali pripravljena na pari, marsikatere pa se tudi kuhajo. Cvrtje je zelo redko, vendar boste pa kaj hitro našli žar, zlasti za pripravo različnih vrst mesa. Najbolj je zastopana svinjina, ki je tipična za vse inačice bolgarske kuhinje. Med tipične vzhodnjaške jedi pa sodijo musake, džuvedž in baklava. Zelo priljubljen dodatek jedem je beli sir, ki ga imenujejo “sirene”. Bolgarija pa je znana tudi kot proizvajalec vin, izvaža pa raznolika rdeča in bela vina. Obiskovalce pa velikokrat navduši tudi znana rakija, ki jo pridobivajo iz grozdja, breskev in drugih sadežev (običajno je doma žgana). Okoli 18:00 ure odhod proti Srbiji. Vožnja do Srbije.

 

5 dan:  Beograd – Srbija – Slovenija

Vožnja po Srbiji. Postanek v enem izmed mest. Pot proti domu.

 

Cena zajema: 2 x NZ***, vsi ogledi po programu, izlet Festival sivke, vstopnino v muzej in polja sivke, voden ogled, degustacija na trgu, vstopnine, lokalni vodniki, kjer so potrebni, 1 x kosilo, organizacija in izvedba, slovensko spremljanje, nezgodno zavarovanje na avtobusu, aperitiv, kavica na poti 1 x, DDV v Sloveniji, Hrvaški, Bolgariji, vstopna taksa za Srbijo, 2 voznika, cestnine, parkirnine…

Možnost plačila NA OBROKE. Prej ko so prijavite, na več obrokov lahko poravnate! Do odhoda mora biti poravnan celoten znesek. Končna cena odvisna od števila udeležencev!

 

KONTAKT: 051388465 in info@ta-midea.si