fbpx
041 722 171 & 051 388 465 info@ta-midea.si

HRVAŠKA TOSKANA Z MOTOVUNOM IN BISER KVARNERJA RABAC

155.00

Vabimo Vas v osrčje hrvaške Istre in v dolino reke Mirne, najdaljše in najlepše istrske reke, po kateri so pluli mitski Jazon in Argonavti. Mnogi to deželo Velega Joža imenujejo kar »Hrvaška Toskana«. In res, gričevnata pokrajina z vinogradi in vasicami na vrhu gričev, resnično spominja na Toskano.

Na voljo po naročilu

Opis

1 dan: Ob dogovorjeni uri (4:00) se bomo odpravili na pot proti Ljubljani, mimo Postojne do Socerba. Nato nadaljujemo pot proti Hrvaški. Tu so doma oljčno olje, odlična vina in tartufi. Sledi kratka vožnja do Vižinade, na slikovitem griču nad dolino reke Mirne, ki sodi med najbolj rodovitna področja Istre in je znano po vinogradih in kmečkih turizmih. Tam se bomo vkrcali na turistični vlakec Parenzana. Ta znamenita ozkotirna železnica je potekala od Trsta do Poreča v dolžini 123 km. Premagovala je nadmorsko višino od 2 v Kopru do 293 m v Motovunu. Imela je 35 postaj, na poti je bilo 8 predorov, 11 mostov in kar 6 viaduktov. Otvoritvena vožnja je bila 1. 4. 1902, ukinjena pa je bila zaradi nerantibilnosti 31. 8. 1935. Ko so progo demontirali, je bil to precej grenak šok za prebivalce Istre, saj jim je vlak pomenil “okno v svet”.  Tura, po kateri pelje turistični vlak, je znana kot Pot Velog Jože, imenuje pa se po velikanu, ki je po legendi pred davnimi časi služil prebivalcem srednjeveškega mesteca Motovun. Prva postaja je vas Rakotule,  kjer bo degustacija. Po Rakotulu nas bo pot vodila do viadukta Karojba, s katerega je čudovit razgled na naravne lepote, nato pa do Motovuna,  ki nas bo očaral s srednjeveškim šarmom in številnimi znamenitostmi. Sprehod skozi staro mestno jedro, čez mestni trg in mimo gotskega zvonika in župnijske cerkve sv. Štefana do obzidja od kjer je edinstven razgled na »dolino Velega Jože«. V Motovunu se bomo okrepčali z okusnim kosilom istrskih dobrot. Nato sledi pot proti Labinu. Mesto, katerega korenine segajo že v zgodnji srednji vek, kot nekdanja utrdba Albona, je razdeljno na dva dela, in sicer na staro mesto in na novo naselje. Sprehod po ulicah Labina spominja na obisk muzeja: mestna vrata so iz 15. st., loža iz 17. st., lapidarij in palače so okrašene z renesančnimi detajli, baročna pročelja pa nosijo grbe plemiških družin. Zaradi tako bogate dediščine je Labin letovišče, ki ga priporočajo gostom, ki si želijo spoznati nove kulture ter vsem ljubiteljem starin. Z vrha starega dela mesta je prekrasen pogled na Rabac, Kvarner, Gorski kotar in Velebit, bližnji zeleni zaliv Prklog pa je zaradi svoje lepote proglašen kot zaščitena pokrajina. Ogled in prost čas za nakup spominkov ali kavico. Do Rabca je še samo nekaj kilometrov, kjer sledi namestitev v hotelu. Večerja. Nočitev.

2 dan: Zajtrk. Po zajtrku nekaj prostega časa za sprehod ob morju. Odhod proti Buzetu – mestu tartufov. Ogled Buzeta in prosto za kavico ter nakup spominkov. Sledi vožnja na slovensko stran, kjer bomo imeli kosilo v pivnici ali gostišču. Postanek v Hrastovljah, kjer se bomo ustavili ob znameniti cerkvici Sv. Trojice, ki jo dopolnjuje četverokotno taborsko obzidje iz 16. stol., ki je služilo kot zavetišče domačemu prebivalstvu pred udori Uskokov in Turkov. V cerkvi si bomo ogledali znamenite freske iz leta 1490, med katerimi je najbolj znan „Mrtvaški ples”, ki nam nazorno prikazuje, da smo pred smrtjo vsi enaki. Pred cerkvijo nas bo pričakala degustacija suhomesnatih proizvodov, izdelke pa boste lahko tudi kupili. Nato sledi pot proti domu z postankom za kosilo v enem izmed gostišč, postanek v Trojanah, v objem domačih pa se boste vrnili okoli 21.30.

 

Cena vključuje: 

 • 1 x polpenzion plus turistična taksa,
 • dvoposteljne sobe, doplačilo za enoposteljno sobo: 25,00 eur;
 • Prevoz, cestnine,
 • organizacija in izvedba izleta,
 • turistični spremljevalec,
 • oglede po programu,
 • vožnja z vlakcem,
 • degustacija,
 • voden ogled, 1
 •  x kosilo v petek,
 • vodič,
 • 1 x kosilo v soboto,
 • degustacija v Hrastovljah (Gratis – darilo agencije za prve stranke),
 • nezgodno zavarovanje.