041 722 171 & 051 388 465 info@ta-midea.si
Akcija!

Sarajevo Titov bunker ARK Bosanske piramide Visoko 09.04.-12.04.2020

215.00 195.00

Odkrijre Titove skrivnosti, skrivnosti bivše Jugoslavije in žarišča Bosne: 1 svetovna vojna in danes odkritje najstarejših piramid na svetu z neverjetnimi zdravilnimi tuneli! Zraven še čevapi, kajmak in baklave ter gostoljubnost domačinov na vsakem koraku! Z vsemi vstopninami, vodenimi ogledi, polpenzioni in 1 x kosilo samo 195 EUR! Pohitite! 051388465

30 na zalogi

Opis

SARAJEVO z zelenim parkom izvira reke Bosne, tunelom Upanja in podzemnimi tuneli Bosanskih piramid in Titov bunker ARK

Bosna je dežela v osrčju Balkana, razpeta med vzhodom in zahodom, med verami in kulturami, s posebnim smislom za humor, brezmejno odprtostjo ljudi, samoironijo, ustvarjalnostjo in umetniškim nabojem. Ime Bosna izhaja iz indoevropske besede bosana, ki pomeni voda. Bosno krasijo številne reke, jezera in slapovi. Hercegovina je dobila ime po starodavnem vladarju Herceg Stjepanu. Kamniti most v Mostarju čez Neretvo je spomenik orientalske arhitekture pod zaščito Unesca. Prvotni most so po načrtih slavnega arhitekta Hajrudina zgradili v 16. st., njegova posebnost pa je 29 m širok obok, ki je za tedanje čase predstavljal enega največjih gradbenih dosežkov. Most je bil v zadnji vojni porušen in nato slovesno ponovno odprt leta 2004. Domačini so zelo ponosni nanj in z veseljem uprizorijo spektakularen skok v 21 m globoko Neretvo.

Namigi za doživetja – Sarajevo:

 • Baščaršija iz časa turške nadvlade mestu, v prevodu glavna tržnica z lokalnimi trgovci in izdelovalci bakrenih izdelkov, čevapdžinicami in burekdžinicami,
 • Begova džamija iz 16. st., zaradi velikosti in privlačnosti eden najpomembnejših verskih spomenikov islamske kulture na Balkanu,
 • Latinska ćuprija oz. Latinski most, eden najstarejših sarajevskih mostov, do leta 1991 imenovan po Gavrilu Principu, atentatorju avstro – ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda,
 • Tunel upanja, edini izhod iz obkoljenega mesta v času vojne v 90. letih in oskrbovalna vez z zunanjostjo,
 • predmestje Sarajeva Ilidža, znano po svoji naravni lepoti in zgodovinski tradiciji.

Predvideni program:

 1 noč: Maribor – Hrvaška

 Odhod iz Maribora predviden okoli 23:00. Vožnja proti Hrvaški, čez Hrvaško.

1 dan:

Prestop meje, mimo Doboja v Sarajevo. Vmes na poti redni postanki na avtobusu.

V bližini mesta Konjic v Bosni in Hercegovini, se nahaja znameniti Titov bunker, katerega namen je bil, da se v primeru atomskega napada vanj zateče Josip Broz Tito in 350 njegovih najožjih sodelavcev. Vojni objekt se je uradno imenoval ARC (armijska rezervna komanda), danes pa je bolj znan pod imenom Titov bunker. V primeru 3. svetovne vojne (nuklearne), bi bili v bunkerju nastanjeni vrhovni štab vojske, ter ožji del predsedništva in vlade takratne republike Jugoslavije.Titov bunker so v strogi tajnosti gradili od leta 1953 do leta 1979. Gradnja naj bi stala kar 4,6 milijarde ameriških dolarjev. Bunker se razprostira na več kot 6.500 kvadratnih metrih površine in se nahaja okoli 280 metrov pod površino zemlje. V bunkerju je več kot 100 lepo urejenih spalnic, dve veliki konferenčni dvorani, pet operativnih centrov, dve kuhinji in pet velikih kopalnic. V bunkerju se nahaja tudi prava mini bolnišnica z operacijsko dvorano.V primeru atomske vojne bi lahko v bunkerju brez zunanjega kontakta živelo 350 ljudi vsaj 6 mesecev, bunker pa bi brez težav prenesel atomski udar moči 20 kilotonov TNT-ja.Titov bunker je bil po pomembnosti tretji največji vojaški objekt v bivši Jugoslaviji. Prvi je bil aerodrom Željava v bližini Bihaća, drugi pa vojaška luka Lora pri Splitu. Prosto v Konjicu za lasten potep in kosilo. Odhod v Vogoščo in namestitev v hotelu. Večerja. Nočitev.

2 dan: Sarajevo – Vrelo Bosne – Tunel upanja – Baščaršija – center Otoka

Zajtrk.

Po zajtrku se odpravimo do Tunela Upanja, ki je bil med vojno edini izhod iz obkoljenega mesta. Sarajevski predor, znan tudi kot »sarajevski ratni tunel« je naziv za predor, ki je bil zgrajen med obleganjem Sarajeva leta 1993, izpod steze letališča Butmir, pod nogami vojakov Združenih narodov in le 50 m vstran od položajev vojske Republike srbske, ter je povezoval dva položaja bosanske armade (Dobrinjo in Butmir), zato so ga na kratko imenovali kar Tunel D-B. Predor je bil dolg okoli 720 m in visok okoli 1,50 m, na nekaterih delih pa do 1,80 m. Predor so v uradnih pogovorih med bosansko armado in modrimi čeladami imenovali kar »predor, ki ga ni«, ter je bil največja skrivnost Sarajeva. Po njegovi zaslugi je v oblegano Sarajevo prihajala hrana, orožje, cigarete in drug prepotreben material.

Zapeljali se bomo še mimo mestnega stadiona Koševo.

Kratka vožnja do Vrela Bosne in ogled ter sprehod po naravni znamenitosti – parku, kjer izvira reka Bosna. Prosto za sprehod ali vožnjo s kočijo cca 1 uro.

Ogled Sarajeva z lokalnim vodnikom (45 minut). Prosto za sprehod in nakupe spominkov po Baščaršiji in kosilo ali čevape v lastni režiji cca 3 ure. Možen nakup v centru Otoka. Odhod v hotel. Prosto. Večerja. Nočitev.

3 dan: Vogošča BiH – Maribor SLO

Zajtrk. Po zajtrku odhod v podzemne zdravilne tunele Visoko – Ravne. Voden ogled v tunelih. Prazgodovinski podzemni predori Ravne se razprostirajo na površini 10 kilometrov pod piramidami v Visokem. Vodijo v smeri piramide Sonca. Najdemo jih na globini od 8 do 35 metrov, njihov nagib je 1,5 stopinje. Grajeni so tako, da se strop izmenično dviguje in spušča. Posledica tega je naravno kroženje zraka, ki je tu izredno svež in čist. Vanje vodi le en vhod, ki je obenem tudi izhod. Zaradi zakona termodinamike zrak kroži in ves čas v notranjosti rahlo pihlja. Zato nas preseneti, da ko gremo globlje v notranjost predorov, je zrak bolj svež. Zadrževanje v predorih zato dobro deluje na revitalizacijo telesa in zaščito zdravja. Ogled parka Ravne in aero Banje po želji.

Kosilo (čevapi s prilogo). Odhod proti domu z vmesnimi postanki.

Cena: 195,00 eur

Obvezen potovalni dokument: veljavna osebna izkaznica ali potni list. Priporočamo zavarovanje rizika odpovedi.

Cena zajema:

 • prevoz, dnevnice, spremstvo, lokalne vodnike,
 • oglede po programu,
 • vstopnino v tunel Upanja,
 • vstopnina in ogled Vrelo Bosne,
 • vstopnina in voden ogled Titovega bunkerja ARK Konjic,
 • vstopnina v podzemne tunele Ravne (Bosanske piramide) in voden ogled,
 • 1 x kosilo (čevapi s prilogo),
 • Vstopnina in vodenje v tunelih Ravne,
 • Lokalni vodnik po Sarajevu,
 • 2 x PP, dvoposteljne sobe,
 • kavica in aperitiv na avtobusu,
 • nezgodno zavarovanje na poti,
 • izvedba in organizacija, turistično spremljanje.

Cena velja pri najmanj 44 prijavljenih osebah.

44  195,00
38 – 44 potnikov  205,00
30 – 37 potnikov  215,00

 Doplačilo: enoposteljna soba 30 eur

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.