041 722 171 & 051 388 465 info@ta-midea.si
Akcija!

Najini mostovi, Vipava in Vipavski Križ

49.00 45.00

30 na zalogi

Opis

VIPAVA – slovenske Benetke in Vipavski Križ

Datum: 27.6.2020

Odhod: ob 7:00 uri iz Maribora

Predviden program:

Najprej se bomo ustavili v Vipavi, kjer si bomo ogledali Lanthierijev dvorec ali Novi grad. Lanthieriji so grad postavili sredi 17. stoletja ob enem od izvirov reke Vipave Grofija Lanthieri s svojimi gradovi in lepo urejenimi parki kraju daje prav poseben pečat. Pred Lanthierijevim dvorcem je urejen grajski park po angleškem vzoru. V parku so stali številni baročni kipi dečkov, putov, ki v rokah držijo različne rekvizite. Za dvorcem bomo videli enega izmed izvirov reke Vipave. Pred Lanthierjevim dvorcem so vidni kamniti baročni dečki – putti, ki so nekdaj krasili grajski park.
Vipavo zaznamujejo številni mostovi. Le po teh je priljubljena serija Najini mostovi dobila tudi ime. Ogledali si jih bomo. Mostovi med liki v seriji predstavljali simbole povezovanja preteklosti s sedanjostjo, skrhanih družinskih vezi, prijateljskih zamer ter že skoraj pozabljenih ljubezni.
Obiskali bomo Vipavski trg, kjer bo prosto za kavico. Ogledali si bomo Plečnikov spomenik padlim v NOB, stavbni fond Vipave, ki  je pretežno iz 18. in 19. stoletja. Sakralna dediščina se izkazuje med drugim v župnijski cerkvi sv. Štefana, ki jo krasijo znamenite freske Franca Jelovška in Janeza Wolfa. Med posebne znamenitosti Vipave sodita več kot 4500 let stara sarkofaga, dva izmed šestih v Evropi, ki ležita na vipavskem pokopališču od leta 1845, ko ju je dal pripeljati iz Egipta Anton Lavrin.
Sledi kratka pot do Vipavskega križa, kjer sledi voden ogled po Vipavskem Križu, ki vključuje:
  • Sprehodimo se skozi mesto Vipavski Križ, nekoč najmanjše mesto v celotni  habsburški monarhiji.
  • Slišali bomo zanimive zgodbe o Turkih, graščakih, Benečanih, Napoleonovih vojakih, Primožu Trubarju, Janezu Svetokriškem in celo o Leonardiju Da Vinčiju.
  • Ogled zaključimo v velikanski originalni grajski kleti, s kozarčkom domačega  vipavskega vina, kjer bomo poslušali vedno aktualno pridigo Janeza  Svetokriškega.
Po ogledu in degustaciji se odpeljemo v Šempas, kjer nas bo pričakalo kosilo, po kosilu pa zavijemo v klet na pokušino vin. Iz Šempasa vožnja proti domu s postankom v Trojanah.
Cena 45 eur zajema:
  • Prevoz, organizacija, DDV, cestnine, parkirnine,
  • Voden ogled Vipavskega Križa z grajsko kletjo, 1 dcl vina ter pridigo,
  • Kosilo,
  • Degustacija v kleti..
POPUST: otrok do 12 let 25% (z dvema odraslima osebama).Ni stroška prijavnine! Program velja kot končno obvestilo. Dežurna telefonska številka v času odhoda: 051388465 in 041722171.
ORGANIZACIJA IN IZVEDBA: MIDEA – PREVOZI, Pušnik Jože s.p. Šober 50, 2354 Bresternica PE Cesta v Rošpoh 22, 2351 Kamnica

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.