fbpx
041 722 171 & 051 388 465 info@ta-midea.si

PLEČNIKOVA LJUBLJANA, PREŠERNOVA LJUBLJANICA IN SLOVENSKA LIPA

50.00

Opis

Odhod avtobusa ob dogovorjeni uri, nato pa bo sledila prijetna vožnja do Ljubljane. Po želji panoramski ogled Žal, saj so pokopališče Žale za slovensko kulturo izjemnega pomena, letos pa je tudi 60 let Plečnikove smrti. Zaradi svoje visoke kulturno zgodovinske in umetniške vrednosti je eno najlepših med evropskimi pokopališči, kar potrjuje tudi dejstvo, da je pokopališče januarja leta 2007 prejelo znak Evropska dediščina. Celotni prostor Plečnikovih Žal je pomemben tudi iz hortikulturnega vidika, saj bogata flora, ki zaokroža njihovo podobo, daje prostoru poseben estetski pomen, pokopališče pa je zaradi tega zanimivo v vseh letnih časih.

Sledi panoramska vožnja po Ljubljanici, reki sedmerih imen in nato kosilo v bližnjem gostišču. Po poti do gostišča boste videli t. i. Plečnikovo Ljubljano, ki je tako po idejni zasnovi, kot tudi po obsegu in kakovosti izvedenega, svetovni urbanistični in arhitekturni fenomen, kakor tudi številne Plečnikove umetnine, kot so npr.: ureditev nabrežja Ljubljanice, Tržnico, Tromostovje, pa še marsikaj. Kosilo (2 juhi, 2 kosa mesa, priloga, sladica, kava).

Po kosilu se bomo umaknili od mestnega vrveža s kratkim sprehodom do srednjeveške trdnjave, kjer se boste z vzpenjačo povzpeli na grad, prehodili nekaj stopnic in si nato z grajskega stolpa ogledali Ljubljano še s ptičje perspektive. Na gradu boste doživeli več, kot le ogled: »Časovni stroj« vas bo na vodenem ogledu popeljal skozi šest prelomnih obdobij, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj mesta. Na vsaki od »časovnih postaj« vas bo dočakala osebnost in vam predstavila »svoje« obdobje. Po uvodnem pozdravu rimskega vojaka ali svečenice na mestu, kjer naj bi za časa rimske Emone stal opazovalni stolp, se dogajanje preseli pred grajski vhod. Tam vam svojo zgodbo predstavi pogumni vitez Jurij, ki je v času zgodnjega srednjega veka premagal strašnega zmaja, in tako Ljubljančane rešil te strašne nadloge; če viteza Jurija ne bo doma, bo to nalogo prevzela Marjetica … Na dvorišču se boste srečali s samim cesarjem – Friderikom III. Habsburškim ali pa z njegovo ženo Eleonoro Heleno Portugalsko.  Obdobje Ilirskih provinc vam najbolje izpričata Napoleonov vojak ali redovnica – bolničarka,  ki ju lahko srečate pred Peterokotnim stolpom. 19. stoletje pomeni za Ljubljanski grad temačno obdobje, zato se boste preselili v kaznilnico, kjer vam karbonar ali »navadna obsojenka« med drugim izdata tudi to, kakšen jedilnik jih je doletel v grajski kaznilnici. Na koncu vas bo na dvorišču pozdravil še mož, ki je zaslužen, da je grad danes v mestni lasti – župan Ivan Hribar ga je namreč leta 1905 odkupil od tedanjih državnih oblasti. Če bo preveč zaposlen, nas bo pozdravila njegova hčerka Zlatica … Prosto nekaj časa za nakup spominkov, kavico. Po končanem vodenem ogledu na gradu se boste počasi vrnili nazaj do vzpenjače in imeli prosti čas še ob Ljubljanici. Sledi zbiranje ob dogovorjeni uri in pot proti domu z postankom v Trojanah in kasneje po potrebi oz po dogovoru.

 

Cena zajema:

  • prevoz z turističnim avtobusom Travego (48 sedežev),
  • organizacija in izvedba,
  • turistično spremljanje in vodenje,
  • panoramska vožnja po Ljubljanici z ladjico,
  • kosilo (2 juhi, 2 kosa mesa, priloga, solata, sladica),
  • povratna karta za tirno vzpenjačo grad,
  • voden ogled Časovni stroj: Izza grajskih rešetk oziroma vseh 6 postaj,
  • predstavitveni film,
  • nezgodno zavarovanje na avtobusu.