fbpx
041 722 171 & 051 388 465 info@ta-midea.si

PREKMURJE – DEŽELA MURE, BOGATE ARHITEKTURE IN NARAVNIH ZNAMENITOSTI

40.00

Ravnica ob reki Muri in gričevnata pokrajina Goričkega ponujata številne naravne in kulturne znamenitosti. Nepozabna reka Mura, Lendava, Vinarium ter ne nazadnje arhitektura, ki priča na burno zgodovino so zagotovilo, da se nam bo izlet vtisnil med prijetne spomine.

Na voljo po naročilu

Opis

Selnica ob Dravi – Ižakovci – Beltinci – Filovci – Bogojina – Selo – Selnica ob Dravi cca 240 km

Odhod iz dogovorjenega mesta in pobiranje potnikov do Maribora. Za Mariborom postanek za kavo nato pot ob reki Muri v Prekmurje.

Na poti po Prekmurju si boste v Veržeju ogledali muzej rokodelstva, ki je pomembna panoga pomurskega človeka, ki je vedno znal sodelovati z naravo in iz nje črpati le najboljše, kar mu ponuja. V Prekmurju se zavedajo, da je potrebno to vrednoto obujati in ozaveščati, hkrati pa narediti rokodelstvo zanimivo za sodobnega človeka. Ekomuzej tako predstavlja zbirke različnih rokodelskih obrti, ki so nastale s strokovno podporo Pomurskega muzeja Murska Sobota. Zbirke se sprotno dopolnjujejo in nadgrajujejo, z namenom povezati tradicijo z novo oblikovanimi rokodelskimi izdelki, ki nastajajo na različnih izobraževalnih delavnicah, oz. izdelki samih udeležencev usposabljanj. Osnovo ekomuzeja predstavljajo različni eksponati orodij in izdelkov rokodelcev, pridobljenih ali izdelanih na različnih aktivnostih Centra DUO, ki jih bomo v bližnji prihodnosti (preko drugih projektov, ki so v teku) še dopolnjevali. Ekomuzej pa so že nadgradili s strokovno knjižnico, ki hrani odprto dokumentacijo za vse zainteresirane, ki bi radi našli na enem mestu literaturo urejeno po rokodelskih panogah. Ustavili se boste v lončarski delavnici in spoznali zgodbo lončarjev. Stopili boste v prodajno-razstavno galerijo, ki predstavlja odraz ustvarjalnega rokodelskega dogajanja v Pomurju. Na prodajnih policah se predstavlja čez 50 rokodelcev, katerim je skupna dodana vrednost brezčasnosti. Tradicionalni rokodelci izhajajo v svojih izdelkih iz družinske tradicije, medtem ko se mlajša generacija spogleduje z izzivi sodobnega čase in išče nove oblike in inovativne pristope, seveda na podlagi tradicionalnega znanja in spretnosti ter naravnih materialov. Vedno več novodobnih rokodelcev pa se loteva tudi reciklaže in dodajanja nove uporabne vrednosti odpadnim materialom. Pot vas vodi še do zemljank in pustimo se presenetiti še čemu drugemu.

Kratka pot do beltinskega parka in že si bomo lahko ogledali razstavo replik starih koles na prostem: od tekalnega stroja do varnega kolesa.  Društvo starodobnikov – ljubiteljev starih koles “Dimek” Beltinci je v beltinskem parku postavilo razstavo replik starih koles. Razstava pripoveduje zgodbo o razvoju dvokoles za osebni prevoz in so razstavljene 4 replike.

Sledi kratka pot po Panonski nižini, kjer se ceste tam nekje pri očesu slovenske kokoške zravnajo in v Mali Polani boste na robu vasice prišli do Sabolove hiše oziroma Pomelajevo.  Naleteli boste na lepo urejeno in obnovljeno tipično panonsko domačijo, tako bougšo, kakršne so gradili tik po prvi svetovni vojni, razpotegnjeno v ključ z veliko gümlo in s krušno pečjo v hiši. Tu diši po domači hrani in če boste zvedavi, vam bomo povedali marsikaj o zdravju prijaznem življenju. V hiši namreč deluje zadruga za razvoj podeželja Pomelaj, ki je hkrati zaposlitveni center, ki zaposljuje ranljive ciljne skupine. Zadruga že od vsega začetka obnavlja tisto kar tone v pozabo in hkrati razvija nove, dobre in uporabne reči. Posedeli boste skupaj in si izmenjali primere dobrih praks, nasvetov in morda se boste dogovorili tudi za pobratenje!

V teh krajih je človek od nekdaj imel smisel za izdelovanje uporabnih predmetov iz vsega, kar je ponujala narava. Pomelaj že vrsto let usposablja ljudi v tistih spretnostih, po katerih so tu ljudje najbolj sloveli. Kaj vse lahko naredi človeška roka iz koruznega ličja pa lahko vidite samo tukaj.

Pomelajevci pa iz koruzne in pirine moke pečejo tako slastne zlevanke, retaše in razno pecivo da se vam topi v ustih. Koruzno ličje pa v njihovih rokah dobesedno oživi.

Ogledali si boste še:

PARK DEŽELA ŠTORKELJ: Park »Dežela štorkelj« stoji v središču Velike Polane in predstavlja naravno ter kulturno bogastvo občine Velika Polana ter Evropsko vas štorkelj.

DOMAČIJO MIŠKA KRANJCA: Na njegovi domačiji si lahko ogledate ohranjeno delovno sobo, Kranjčeva literarna ali likovna dela, razstavljene knjige, dokumente ter fotografije.

COPEKOV MLIN: Pomembna izletniška točka v Mali Polani na obrobju Polanskega loga, največjega kompleksa s črno jelšo v Evropi, je Copekov mlin. Pomembna točka iz vojnih časov, ko je bil tu ustanovljen odbor OF in ostal edini, ki ni bil nikoli odkrit s strani sovražnika. Danes je to edini ohranjeni mlin na potoku Črncu. Včasih je bilo na dolžini 5 kilometrov na potoku Črncu pet takih mlinov, danes je ohranjen le še ta. Vas zanima? Podajte se na kratek izlet in vse vam bomo razložili na omenjeni lokaciji. Mlin je znan tudi kot edini ohranjeni tovrstni predindustrijski mlin, katerega obnovo je podprla tudi Evropska unija. Po obnovi je mlin dobil tudi mlinarja, zato kolo obratuje še zdaj. Tehniški objekt je zaščiten kot zgodovinski spomenik, vsekakor pa je pomemben tudi kot pristen primerek etnološke dediščine.

Po ogledih se odpeljete v Bogojino, kjer si boste ob obletnici Plečnika ogledali njegovo Belo golobico. V bližini boste nato razvajali brbončice s pravo prekmursko kulinariko in poklepetali boste lahko z lastnikom kmetije, ki vam bo povedal svojo zgodbo malega prekmurskega človeka.

Cena zajema:

  • Organizacija in izvedba, vodenje po programu, osnovno nezgodno zavarovanje,
  • ogledi po programu z vstopninami:
  • ogled zemljank, eko muzeja, rokodelske obrti,
  • ogled kmetije Pomelajevo, degustacijo marmelade, slanih palčk ter praženih bučnih semen.
  • Ogled koles,
  • ogled Bele golobice – Plečnikova cerkev v Bogojini,
  • kosilo: 2 juhi, 2 kosa mesa, priloga, solata, gibanica;
  • aperitiv na avtobusu,
  • spominska foto knjiga za društvo 1 izvod.