fbpx
041 722 171 & 051 388 465 info@ta-midea.si

TURISTIČNE DESTINACIJE EKO & DOŽIVLJAJSKE KMETIJE

39.00

Na voljo po naročilu

Opis

Zbirno mesto potnikov ob 08:00 uri v Selnica ob Dravi. Sledi kratka prijetna vožnja v Teharje in obisk spominskega parka. Spominski park Teharje je osrednji državni park Republike Slovenije, ki je posvečen nekdaj zamolčanim žrtvam povojnih pobojev. Lahko bi rekli, da je Spominski park Teharje, ki ga je zasnoval arhitekt Marko Mušič, hkrati modrost in poezija v kamnu. Upošteval je, da se vsega ne da popraviti, najmanj pa vrniti življenje ubogim tamkaj umorjenim in v smrt odpeljanim. Toda mogoče jim je z dostojnim spominom povrniti dostojanstvo in s tem ohraniti temelje človeške kulture in civilizacije. Večplastna simbolika, ki jo je arhitekt vnesel v svoje načrte in ob gradnji Spominskega parka tudi v veliki meri dejansko uresničil, govori, da je umetniško delo mogoče dojemati na več ravneh.

Sledi ogled železarskega muzeja Štore. Stalna razstava prikazuje razvoj kraja Štore in okoliških krajev od druge polovice 19.stoletja pa do danes. V muzeju danes hranijo del industrijske kulturne dediščine železarne v obliki dokumentov, fotografij in načrtov ter predmetov. Zbirka je kronološko in tematsko zasnovana. Predstavljeno je zelo raznovrstno gradivo. Železarski muzej Štore je zasebna ustanova, organizirana kot partnerski projekt podjetja ŠTORE STEEL in Izobraževalnega centra Štore. Dejavnost muzeja se v celoti financira iz zasebnih virov. Ustanovitev muzeja v zasebni lasti predstavlja pozitiven odnos gospodarskega okolja v tem primeru podjetja ŠTORE STEEL do industrijske dediščine. Danes družbeno odgovorna podjetja vse bolj spoznavajo vrednost ohranjanja in predstavljanja svoje zgodovine, saj z njenim spoznavanjem dobimo pogled v preteklost, ki jo lahko primerjamo z delom sedaj v moderni dobi in tako dobimo tudi vizijo za bodočnost.

Sledi ogled ohranjanja kulturne dediščine lončarstva Buser, ki ima že 220 – letno tradicijo izdelave lončarskih izdelkov. Na pristnem lončarskem vretenu (kolovratu) oz. šajbi, ki je stara več kot 100 let, nastajajo čudoviti lončeni izdelki, kakršni so nastajali že pred generacijami. Mojster Franc vam skozi zgodbo pričara stare čase izdelovanja čudovitih lončenih izdelkov. Izdelujejo široko paleto lončenih izdelkov, ki zajema darilni program, majolke, posodo za hrano in peko. Seznanili se bomo s kratko predstavitvijo tradicije lončarstva, si ogledali lončarsko delavnico, lončarsko peč ter celoten postopek izdelave od gline do končnega izdelka. Sledi ogled trgovine in stalne zbirke etnološke dediščine, kjer obiskovalci spoznajo uporabo posameznih lončenih izdelkov v vsakdanjem življenju.

Kratka pot na ogled ekološke doživljajske kmetije »Pri starem mlinu«, katere lastnik je Janez Čretnik. Stara kmetija, ki je popolnoma obnovljena in ohranja star stil, obsega poleg hiše in hlevov, tudi star kozolec iz leta 1891 ter 3 mline z vodnim kolesom. Na kmetiji si poleg številnih živali (ovce, koze, konji) lahko ogledate bio polje z veliko vrstami zelenjave, žit, stročnic in začimb ali sadovnjak, kjer rastejo stare sorte hrušk, jabolk in nešplje. Ob mlinu je naravni amfiteater za jogo v gozdu, kneipov bazen, kamnolom za mlinske kamne in izvir pitne vode. Ogled kneipove in energetske poti. Brbončice boste razvajali z Eko mineštro. Po ogledu možnost rekreacije na kmetiji: – kmečki bowling, namizni tenis, ročni nogomet, hodulje, košarka ter zabava na igralih  v doživljajskem parku, ….

Obiskali bomo skrivnostni kraj, kjer sta svoja zadnja leta preživeli Alma Karlin in njena prijateljica Thea, sicer sestrična angleške kraljice Elizabete II. Svetina je starodavno svetišče, ki velja za najlepšo slovensko gorsko vasico. V vasi stoji božjepotna cerkev Marije Snežne s konca 15. stoletja, ki je reprezentančna taborska stavba z osemerokotnim zvonikom in obrambnim stolpom. Nekaj kilometrov stran pa je znamenita Žička kartuzija, prva kartuzija na tleh zunaj Francije in Italije, kjer je se lahko tudi osvežite  z napitki gostilne Gastuž – prve gostilne na slovenskih tleh ali popijete kavico in se spočijete. Domov se bomo vračali v smeri proti Ločam, na poti proti domu pozno kosilo. Po ogledih se bomo podali na pozno kosilo in prijetno druženje.

 

Cena zajema:

  • Prevoz, organizacija in izvedba,
  • spominski park Teharje, vasica Svetina, ogled v železarskem muzeju,
  • doživljajski obisk Kmetije pri starem mlinu, ki zajema voden sprehod po energetski in kneipovi poti skupaj z ogledom mlina na vodo, hiške na drevesu in živalskega vrta,
  • cestnine, turistično spremstvo,
  • nezgodno zavarovanje na avtobusu,
  • foto knjiga 1 izvod za društvo GRATIS.
  • KOSILO,
  • ogled lončarstva Buser (Vstopnina in ogled lončarstva Buser, darilo v vrednosti 5 eur, prikaz dela na vretenu).