fbpx
041 722 171 & 051 388 465 info@ta-midea.si

VALENTINOV IZLET: MADŽARSKI NEODKRITI PECS

30.00

Opis

Pécs ali »Peč« je manjše, a izredno simpatično mesto na Madžarskem, bolj natančno v pokrajini Južna prekdonavska, blizu Madžarsko-Hrvaške meje. Slovi kot eno izmed boljših univerzitetnih mest in priljubljena točka popotnikov, ki želijo spoznati pristno madžarsko kulturo in kulinariko, brez, da bi pri tem naleteli na množice turistov.

Večina ne ve, da je bil Pécs nekoč izjemno popularno turistično mesto, v katerega so se zgrinjale množice obiskovalcev, predvsem iz držav bivše Jugoslavije. Vendar pa je propad industrije močno vplival na kraj in sprožil množično odseljevanje ter počasno propadanje, ki mu je sledilo tudi upadanje turizma.

Kot že mnogokrat v svoji zanimivi zgodovini je Pécs tudi v tej situaciji pokazal, da zna vsakršen negativen scenarij obrniti v svoj prid. Število turistov se počasi znova povečuje, predvsem od leta 2010, ko je Pécs nosil naziv Evropska prestolnica kulture; velike industrijske obrate so nadomestila manjša, lokalna podjetja; za živahno vzdušje skrbijo številni študenti iz različnih delov Madžarske in sveta.

Kratek zgodovinski pregled razkriva, da je bilo to območje izredno pomembno v različnih časovnih obdobjih, predvsem v času Rimskega imperija in v obdobju Turških vpadov. Ravno ti dve obdobji sta najbolj vplivali na razvoj mesta Pécs in v mestnem središču pustili največ sledi. Tako lahko danes v osrčju Pécsa naletimo na dobro ohranjeno nekropolo iz časa zgodnjega krščanstva, na čudovite mošeje, razkošne stavbe s prelepimi fasadami in okrasjem iz unikatnega porcelana Zsolnay ter celo na najbogatejše nahajališče rimskih ostankov v Srednji Evropi.

 

Cena zajema:

  • vse oglede po programu,
  • vodenje,
  • nezgodno zavarovanje,
  • cestnine, parkirnine…