fbpx
041 722 171 & 051 388 465 info@ta-midea.si

IZLET OB DNEVU ŽENA 9. marec 2019

Pustolovsko odkrivanje Krasa

Odhod ob 7:00 uri iz Maribora. Vožnja mimo Ljubljane do Notranjske. Obisk gradu Snežnik pod strokovnim vodstvom. Romantični grad Snežnik na Notranjskem je eden od dveh v Sloveniji z ohranjenimi avtentičnimi interierji.

Sledi ogled Križne jame. Je edina naravno ohranjena turistična jama v Sloveniji, zato v jami ni električne razsvetljave in betonskih poti.

Za ogled obiskovalci dobijo gumijaste škornje in prenosno akumulatorsko svetilko. Glavno vodilo pri obisku jame je omejitev posledic turističnega obiska na sigovih pregradah na raven naravnega samoobnavljanja, kar vzdržuje Križno jamo med najbolj ohranjenimi turističnimi jamami v Sloveniji.  Največje zasluge za njeno izjemno naravno ohranjenost pripadajo nekaterim članom Društva ljubiteljev Križne jame, ki so jami posvetili veliko časa, svoje bogate izkušnje pa predali mlajšim generacijam. Jama je med kraškimi jamami znana v svetovnem merilu zaradi podzemnih jezer. Ker je izločanje karbonata iz vode na brzicah v primerjavi s počasi tekočo jezersko vodo za več kot desetkrat hitrejše, so na mestu brzic nastali sigovi jezovi, za njimi pa do 7 m globoka jezera. Jezer čez katere se da v Križni jami prepeljati s čolnom je 22, če prištejemo še manjša jezerca iz Blatnega rova je v Križni jami skupno 45 jezer.

Kratka vožnja do Cerkniškega jezera. Cerkniško jezero je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Vsako leto se pojavi na kraškem polju, ujetem med Javorniki na eni ter Bloško planoto in Slivnico na drugi strani. V suhem delu leta jezero izgine, tako da je tu v enem letu moč na istem kraju veslati, ribariti, se sprehajati in kositi travnik! Jezero se na Cerkniškem polju praviloma zadrži okoli devet mesecev na leto. Navadno se voda razlije po površini dobrih 20 km2, ko pa je vode največ, površina jezera meri skoraj 30 km2. Ko je polno, je Cerkniško jezero največje jezero v Sloveniji. Cerkniško jezero je prvič omenjeno že v antiki, na zemljevidih Evrope pa se pojavlja vse od 15. stoletja. V njegovo delovanje se je prvi poglobil Janez Vajkard Valvasor, kar mu je prineslo članstvo v londonski Kraljevi družbi. Tu je zibka krasoslovja in terminov, kot sta kraško polje in presihajoče jezero.

Sledi kosilo na turistični kmetiji ter druženje. Nato pot domov.

Cena 52,00

Skills

Posted on

6 februarja, 2019

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.